ПАЛИЛУЛА НАЈУСПЕШНИЈА ОПШТИНА У ПРОЈЕКТИМА ЛЕДИБА
30.08.2012

Директор ЛЕДИБ програма (Local Economic Development Balkans) Карстен Лунд и председник Градске општине Палилула Бобан Џунић, поводом завршних активности општине Палилула на пројекту  “Развој и унапређење конкурентности МСП на пољу повећања енергетске ефикасности у зградарству“, оценили су да је протекла четворогодишња сарадња била веома успешна. Захваљујући добрим пројектима општине, који су били усмерени ка побољшању стопе локалног економског развоја, буџет ове организације локалне самоуправе Града Ниша увећан је за 58.хиљада евра.  

Наш пројектни тим менаџера, који је овде данас са нама, високо је оцењен од организације ЛЕДИБ-истакао је председник општине Палилула Бобан Џунић. Са господином Карстеном отворили смо низ питања о потенцијалима општине Палилула, развоју пољопривреде, сточарству, сеоском туризму, могућностима даље сарадње. Сарадња општине Палилула и ЛЕДИБ-а је започела оснивањем Центра за предузетништво. Сви пројекти који су рађени након тога, били су нека врста надоградње наше стратегије развоја. Актуелни пројекат о енергетској ефикасности, који је тренутно у току, такође је из привреде и он има за циљ да помаже област грађевинарства пре свега у зградарству. Пројекат се бави повећањем конкурентности малих и средњих предузећа у области енергетске ефикасности. То је сада јако популарна тема у Европи и свету, закључио је председник Џунић..

Карстен Лунд, директора ЛЕДИБ програма рекао је да је циљ овог састанка био је  да потврди нашу добру сарадњу, али и да разменимо информације о томе шта ћемо радити у будуће. До сада нисам имао прилике да се сретнем са новим председником господином Џунићем тако је ово уједно и наше упознавање. Имали смо одличну сарадњу са општином Палилула у претходном периоду, а сигуран сам, да ће се након данашњег састанка она и наставити. Оно што могу да кажем, нагласио је Карстен Лунд је да председник општине и ја делимо исту перспективу и виђење ствари када су проблеми малих и средњих предузећа и економског развоја у нашем крају зато што обојица долазимо из приватног сектора и мислим да је то, на неки начин и наша заједничка основа када су у питању будуће активности. Мислим да ћемо због тога моћи лакше да идентификујемо области и проблеме који постоје у сектору малих и средњих предузећа као и да нађемо решења како да помогнемо грађанима Палилуле. Оно што могу да кажем из искуства, да су проблеми малих и средњих предузећа идентични без обзира да ли је у питању Србија или било која друга земља на Западу. Очекујем да ћемо због тога моћи брже и ефикасније да сарађујемо и да лакше проналазимо начин да помогнемо тим фирмама.

По речима менаџера актуелног пројекта о „енергетској ефикасности у зградарству“ Љубише Јаковљевића, 10 привредника из области енергетске ефикасности, са пројектним тимом и експертима општинске Управе Палилуле, имали су студијско путовање у Верону, где су обишли сајам „Green building“ Италија 2012. Овим поводом, партнерска организација ЕКОполис спровела је наградни конкурс за најбољи медијски прилог (у категорији ученика и студената) на тему: „Баријере и енергетска ефикасност у зградарству“. Осим реализације више обука и едукација, намењеним власницима малих и средњих предузећа, Градска општина Палилула ће учествовати и у формирању незавнисног тела које ће се звати Савет за енергетску ефикасност. Надам се, истакао је Милан Николић, менаџер Пројектног центра општине Палилула да ћемо по завршетку и овог пројекта имати одличне резултате.

ЛЕДИБ програм, Краљевине Данске, у складу са билатералним споразумом Данске и Српске Владе као и Стратегијом за смањење сиромаштва Србије, усмерен је ка подршци локалном економском развоју Балкана. Основни циљ трећег пројектног позива био је подршкa локалним самоуправама Нишавског округа у њиховим напорима да побољшају стопу локалног економског развоја.

ФОТОГРАФИЈЕ